Cei mai înalți munți

Muntele Denali, cel mai înalt al Americii de Nord Muntele Denali, cel mai înalt al Americii de Nord

Clasamentul celor mai înalți munți din lume este întocmit folosind măsuratorile ce au avut ca referință nivelul mării sau altitudine 0. Topul cuprinde doar vârfuri ce aparțin Munților Himalaya și Karakorum. Lanțurile montane din afara Asiei nu sunt reprezentate nici măcar în top 100. Cel mai înalt vârf, cu excepția celor aparținând conglomeratului Himalaya, este Aconcagua din Argentina, cu 6962 metri și apartine Munților Anzi.

În comparație cu zecile de coloși ai Asiei, Moldoveanu nostru pare un pitic. Nici Europa nu stă prea bine, fiind departe, departe, la mii de metri înalțime diferență de cel mai înalt multe al lumii, Chomolungma. Da, este vorba despre Everest, ținta oricărui alpinist profesionist sau amator. Cei mai înalți munți nu sunt neapărat cel mai dificili de escaladat – vârfurile K2 și Annapurna din Himalaya sunt faimoase pentru dificultate, dar și vârful Denali din Alaska sau cele două trofee elvețiene – Matterhorn și Eiger – sunt vânate tocmai pentru provocările alpiniste extrem de periculoase.

O colecție interesantă de imagini obținute din satelit reprezentând cel mai înalt lanț montan de pe Terra – Himalaya – se poate vedea pe unul din site-urile NASA (se deschide într-un tab nou).

Dar, care sunt cei mai înalți munți din lume?

10. Annapurna I – 8091 metri

Locul 10 cei mai înalți munți - Annapurna
Lanțul montan Annapurna

În limba sanscrită, Annapurna înseamnă „plin de mâncare” – interpretat, în cazul nostru sub forma de „Zeița recoltelor”. Se găsește în preajma unui vârf ceva mai înalt, prezent și el în clasamentul nostru, Cho Oyu. Peste 60 de încercări de a urca măreața culme s-au sfârșit cu moartea temerarilor alpiniști, situând astfel Annapurna pe un loc fruntaș și la categoria celor mai periculoși munți ai lumii. Nepalul găzduiește al zecelea cel mai înalt munte al lumii, laolaltă cu multe alte altitudini cu adevărat amețitoare (peste 8000 de metri).

09. Nanga Parbat – 8126 metri

Locul 9 cei mai înalți munți - Nanga Parbat
Vântul puternic de pe Nanga Parbat

Cel mai apropiat vârf de peste 8000 de metri de Europa este situat la marginea apuseană a lanțului Himalaya – Nanga Parbat. În traducere liberă „muntele dezgolit”, silueta sa impresionantă tronează peste regiunea Gilgit Baltistan din Pakistan. Este unul din puținele vârfuri montane care nu a fost până la redactarea acestui articol cucerit în timpul iernii. Deși au fost făcute încercări de a-l cuceri încă din secolul al XIX-lea, primul alpinist ce reușește acest lucru este Hermann Buhl, austriacul ce a reușit să urce toți cei 8126 metri în cadrul echipei formate laolaltă cu alți cățărători austrieci și germani.

08. Manaslu – 8163 metri

Locul 8 cei mai înalți munți - Manaslu
Verticalitatea Manaslu

„Muntele spiritului”, Manaslu sau Kutang se situează în masivul nepalez Mansiri Himal și a fost cucerit pentru prima dată în 1956 de o echipă de alpiniști din Japonia. Este unul din munții incluși de unii tur-operatori de aventură pe lista unor trasee de trekking bine definite, organizate, bineînțeles, în funcție de starea vremii – destul de schimbătoare la astfel de altitudini. O caracteristică mai specială a vârfului Manaslu este lista neobișnuit de mare de specii de animale și plante ce-l înconjoară, unele din ele pe cale de dispariție.

07. Dhaulagiri I – 8167 metri

Locul 7 cei mai înalți munți - Dhaulagiri I
Dhaulagiri I, mult deasupra norilor

Între cele 14 vârfuri montane de peste 8000 de metri ai lumii, pe locul 7 găsim muntele Dhaulagiri I din Nepal – tradus din sanscrită sub numele de „Muntele Frumos (Orbitor)”. Cel mai spectaculos detaliu despre acest munte este faptul că în 1960 aici s-a reușit cea mai înaltă aterizare cu avionul – la 6.080 metri altitudine. Prima încercare de a-l cuceri a fost realizată de exploratorul și ofițerul britanic James Owen Merion Roberts în anii ’50, urmat de alte câteva echipe pe durata deceniului următor, culminând cu expediția austriaco-elvețiano-nepaleză în 1960, primii ce au reușit să atingă cei 8167 metri.

06. Cho Oyu – 8188 metri

Locul 6 cei mai înalți munți - Cho Oyu
La poalele Munților Cho Oyu

Al doilea cel mai „vizitat” vârf montan de peste 8000 de metri, după Everest, Cho Oyu, este situat la granița dintre Tibet și Nepal. A fost cucerit pentru prima dată în 1954, însă a fost adăugat pe harta munților lumii de faimosul Edmund Hillary în 1952. Este considerat cel mai puțin periculos munte de peste 8000 de metri din totalul celor 14, toți situați în lanțul Himalaya.

05. Makalu – 8485 metri

Locul 5 cei mai înalți munți - Makalu
Vârful Makalu, în spatele Vârfului Insulei

Silueta în formă de piramidă a muntelui Makalu răsare oarecum izolată, între celelalte două vârfuri notabile adiacente, Chomo Lonzo și Makalu II, undeva la 19 kilometri sud-est de Everest, la granița dintre Nepal și Tibet. Dacă vecinii săi nu au reușit să atingă pragul celor 8000 de metri, Makalu este considerat unul dintre cele mai dificil de abordat culmi montane ale lumii, fiind cucerit doar în 1955 de o echipă de alpiniști francezi, în perioada de aur a escaladărilor deschisă de neozeelandezul Hillary. Alexandru Găvan, tânărul alpinist român, a reușit să-l cucerească în 2008. Muntele se află în mijlocul Parcului Național Makalu Barun, unul din cele mai frumoase ecosisteme montane ale lumii.

04. Lhotse – 8516 metri

Locul 4 cei mai înalți munți - Lhotse
Versanul sudic al Lhotse

În limba tibetană, Lhotse înseamna „piscul sudic” și prezintă cea mai lungă cățărare abruptă din lume – versantul sudic se urcă după 3200 de metri aproape verticali. Vârful principal a fost cucerit în 1956 de elvețienii Ernst Reiss și Fritz Luchsinger, însă al doilea cel mai înalt vârf al muntelui, chiar dacă se situează la o altitudine ceva mai mică – 8414 metri – a rămas mult timp neatins de piciorul omului, fiind abordat doar în 2001 de o echipă de cățărători din Rusia. Până în 2008, muntele a fost cucerit de peste 350 alpiniști.

03. Kangchenjunga – 8586 metri

Locul 3 cei mai înalți munți - Kangchenjunga
Kangchenjunga văzut din Darjeeling, India

Cel mai înalt vârf montan al Indiei, Kangchenjunga se găsește la granița cu Nepalul în zona cunoscută sub numele Kangchenjunga Himal. A fost cucerit pentru prima dată în 1955 de o echipă de alpiniști britanici și tronează o regiune ce cuprinde alte 14 vârfuri montane de peste 7000 de metri. În mitologia locală, se spune că un demon similar lui Big Foot sălășluiește în Kangchenjunga, menționat pentru prima dată, ca o creatură bipedă, în 1925. De altfel, se spune că muntele susține pe unul din versanții săi, o vale a nemuririi, populară în religia și cultura budistă tibetană.

02. K2 – 8611 metri

Locul 2 cei mai înalți munți - K2
Apus de soare pe K2

Unul din munții care nu au fost niciodată escaladați în timpul iernii, K2 sau Chhogori și-a dobândit supranumele de Muntele Sălbatic, datorită ratei mari a fatalităților între alpiniștii curajoși ce au încercat să-l cucerească. Se situează la granița dintre țările Pakistan și China, fiind ceva mai ușor de abordat dinspre prima. Mult mai dificil de cățărat chiar și decât Everest, K2 a fost pentru prima dată cucerit în 1954 de o echipă de alpiniști italieni, urmați la 23 de ani de următoarea expediție victorioasă. Românul Horia Colibășanu a reușit, la rându-i, o expediție de succes în 2004, împreuna cu un alpinist spaniol.

01. Everest – 8848 metri

Cel mai înalt munte din lume - Chomolungma
Muntele Everest văzut de la mănăstirea Rongbuk

Am ajuns la cea mai râvnită poziție din clasamentul nostru, ce încearcă să organizeze, prin text și fotografii, cei mai înalți munți ai lumii. Cu toții știm că Everest sau Chomolungma ocupă primul loc în acest clasament, munte cucerit de Sir Edmund Hillary din Noua Zeelandă și partenerul său, șerpașul nepalez Tenzing Norgay, în 1953. Ca o curiozitate, Muntele Everest nu este primul vârf al lumii măsurat de la bază, această distincție revenind vulcanului Mauna Kea din Hawaii – 10200 de metri. În comparație cu Olympus Mons, cel mai înalt munte de pe Marte, ce se ridică la aproape 22 de kilometri înățime, Everestul nostru pare, totuși, o glumă a naturii. Nici Olympus Mons nu este cel mai înalt munte din sistemul nostru solar, ci Rheasilvia (22 km), cea mai pronunțată proeminență de pe asteroidul gigantic Vesta, descoperit la începutul secolului XIX.

Cei mai înalți munți în funcție de continent

ContinentMunteÎnălțime
AsiaEverest8848 metri
America de NordDenali6190 metri
America de SudAconcagua6962 metri
EuropaElbrus5642 metri
AfricaKilimanjaro5895 metri
AntarcticaMasivul Vinson4892 metri
Oceania / PacificPuncak Jaya4884 metri
tabelul celor mai înalți munți de pe fiecare continent

Interesant: dacă punctul de referință în măsurarea altitudinii ar fi centrul pământului (se deschide într-un tab nou), atunci vulcanul Chimborazo din Ecuador ar fi cel mai înalt munte din lume, deși are o înălțime de doar 6268 metri. Explicația este simplă, matematică – conform datelor furnizate de NASA, raza pământului la ecuator, adică unde se găsește Chimborazo, atinge dimensiunea maximă – 6378 kilometri sau 6378137 metri. Pentru că avem de-a face cu un geoid, pe măsură ce avansăm către poli, raza se micșorează până la 6356 kilometri sau 6356752 metri. Diferența de rază este clar determinantă (chiar dacă Himalaya nu se găsește la poli): peste 21 kilometri sau 21385 metri, aproape de 3 ori cât cel mai înalt munte de pe Terra. Având în vedere faptul că dimensiunea munților de pe Terra este exponențial mai mică decât raza pământului, orice modificare a razei influențează determinant distanța dintre vârfurile montane și centrul pământului. De exemplu, cel mai înalt munte, Everest, ar fi 0,14% din raza pământului la ecuator.

Everest este totuși cel mai înalt munte atins vreodată de un om și cel mai dorit trofeu în materie de alpinism. Marius Mărcuș este primul român care a reușit să cucerească primul munte de peste 8000 de metri – Dhaulagiri – în 1985, într-o vreme în care expedițiile în afara României păreau doar un vis. Constantin Lăcătușu intră în scenă în 1992 când reușește să cucerească un alt masiv himalayan împreună cu un grup de alpiniști americani – Broad Peak de 8051 metri. La doar doi ani diferență Constantin Lăcătușu are o încercare eșuată de a cuceri Chomolungma, însă în 1995 își îndeplinește visul, reușind să atingă cel mai înalt munte din lume.

Ultimele recorduri

Wadi Rum în Iordania

Cele mai mari deșerturi din lume

De obicei, atunci când ne gândim la deșerturi, ne imaginăm soare puternic, întinderi largi de nisip, dune complet lip...
Cele mai mari țări din lume

Cele mai mari țări din lume

Cele mai mari 10 tari ale lumii in functie de aria ocupata sunt clasate bazate pe informatii din CIA World Factbook. ...
Al doilea cel mai lung fluviu din Europa, Dunărea

Top 10 cele mai lungi râuri din Europa

Lista celor mai lungi fluvii ale Europei a fost intocmita in functie de locul de varsare. Prin urmare, chiar daca exi...
Fluviul Mississippi în Bellevue, Iowa

Top 10 râuri America de Nord

Lungimea raurilor din America de Nord este subiect de disputa intre oamenii de stiinta. De exemplu, considerand ca Mi...