You are here

Japonia

Japonia

Ghid turistic Japonia

Deschideti o harta a lumii si priviti in portiunea de sud-est a Asiei si a Pacificului. Aproape in centrul imaginii ar trebui sa descoperiti arhipelagul japonez, intinzandu-se de la nord la sud de-a lungul marginii estice a continentului asiatic. Japonia a ademenit, cu povestile sale, in secolele ce au urmat de la descoperirea sa de catre Marco Polo in secolul al XIII-lea, nenumarati aventurieri. Zipangu sau "pamantul aurului" poate ca nu mai are acum la fel de mult aur asa cum avea in perioada imperialista, insa Noul Zipangu poseda inca sute sau mii de atractii cu efect de magnet: o varietate culturala mareata, o natura multicolora, intretesute de cele patru schimbari de sezon, fara a mentiona ospitalitatea legendara a locuitorilor sai.

Acestea fiind spuse, este lesne de inteles de ce Japonia, mai ales in ultima perioada de timp, o data cu scurtarea aeriana a rutelor obisnuite spre tara soarelui rasare, a devenit o destinatie turistica populara, usor accesibila. Destinatia despre care vorbim se poate vizita acum cu un buget rezonabil si cu sentimentul deplinei securitati. Aceasta destinatie este, de fapt, locul in care trecutul glorios saluta bucuros viitorul ultramodern. Aici se intrepatrund toate. Si chiar daca suna cumva sablon, chiar daca este un stat insular, Japonia are o istorie veche a absorbirii culturilor din regiunile invecinate, din extrema estica a Asiei, inca din Evul Mediu. Incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea, japonezii au invatat sa asimileze elemente de cultura vestica, selectiv, adaugand astfel noi dimensiuni culturii sale indigene.

Temple budiste magnifice, ce incorporeaza esenta unei arhitecturi elegante, prin eliminarea tuturor elementelor decorative, sanctuare shintoiste asezate in mijlocul padurilor intunecate - Japonia le are. Peste tot. Tokyo, poate cea mai inaltatoare metropola a Asiei, cuprinde traditii de secole laolalta cu elementele unei culturi urbane ce radiaza energie si tehnologie inalta. Japonia il are si pe acesta. Cele doua capitale stravechi - Kyoto si Nara - sunt gazdele unor comori de nepretuit, neschimbate de trecerea veacurilor. Templele incaruntite si strazile linistite evoca o Japonia la care ati visat, imediat ce ati luat contactul cu a sa existenta.

"Alpii Japonezi" pot fi gasiti in centrul geografic al arhipelagului, de-a lungul regiunii Chubu. Varfurile semete si linia de coasta accidentata, ce au retinut, in comunitatile locale, esenta stilului de viata stravechi, se intrepatrund cu industria moderna, o varietate ce caracterizeaza regiunea. Muntii in sine sunt de fapt o serie de varfuri vulcanice ce pleaca din nordul arhipelagului, prin partea centrala si cea mai lata a insulei Honshu. Sunt deseori comparati cu Alpii europeni pentru relieful lor spectaculos si frumusete. Alpii nordici japonezi formeaza inima Parcului National Chubu-Sangaku. Nagano a devenit faimos in intreaga lume prin gazduirea, in 1998, a Jocurilor Olimpice de Iarna. Zonele sale inalte ofera facilitati superbe pentru schi in perioada iernii, iar verile racoroase, revigorante, sunt ideale pentru plimbari in mijlocul naturii si drumetii.

Regiunea Kansai a prosperat, pe timpuri, ca o adevarata capitala comerciala a Japoniei. Este caracterizata printr-o vitalitate si o energie unica, ce se pot simti si astazi, creand o atmosfera ce indeamna la "joie du vivre". Ruta Shimanami-kaido, inaugurata recent, conecteaza insulele Honshu si Shikoko prin mai multe poduri absolute fantastice. Autostrada si podurile de pe ruta ce trece pe deasupra Marii Interioare Seto descopera o lume minunata, de panorame incredibile, mici insule pitoresti si o retea uluitoare de mici ambarcatiuni. Chugoku, in schimb, este punctata de micute si linistite localitati rurale, asezari pescaresti pitoresti, locuri in care se poate vedea cel mai bine esenta vechii Japonii. Regiunea Tohoku ofera o gama variata de atractii, aparent rustice, dar suficient de profunde incat sa atraga turistul obisnuit, european. Este o explozie de culoare in timpul verii, perioada ocupata de nenumarate evenimente traditionale, organizate de populatia legendara japoneza, atat de primitoare.

Aceasta armonie dintre rafinamentul asiatic si concepte orientale pestrite, asortata cu tehnologia industriala cea mai complexa, merita pe deplin aprofundata. Frumoasa, nostalgica, profunda, Japonia va asteapta binevoitoare si dornica de va spune povestile, considerate odinioara tabu. Bine ati venit in Japonia!

Nota: Aceste informatii erau exacte in momentul redactarii articolului. Echipa noastra actualizeaza periodic aceste detalii. Pot interveni, insa, modificari care nu depind de vointa Globi.ro. Contactati agentul de turism prin care v-ati rezervat excursia pentru a va confirma datele actualizate. Daca considerati ca aceste date sunt eronate, puteti sa ne contactati folosind pagina de Contact a ghidului nostru turistic.

Tags: