You are here

Irak

Irak

Ghid turistic Irak

Irakul este inca una din cele mai periculoase destinatii ale lumii. Sa spui ca ai putea s-o vizitezi cu oarecare precautie este superficial, de vreme ce fortele armate americane si ale coalitiei internationale se chinuie, efectiv, sa supravietuiasca. Cand fumul, intr-un final, se risipeste deasupra localitatilor lovite de proiectile, in functie de ce reuseste sa ramana in picioare dupa conflicte, s-ar putea sa mire ce atractii istorice s-ar putea descoperi.

Irakul este o adevarata mina de aur din punct de vedere arheologic. A fost, pe timpuri, pamantul Mesopotamiei, al carei capitale faimoase, orasul Babilon, era situat in locul in care se gaseste acum Al-Hillah, pe malul rasaritean al fluviului Eufrat. Ruinele acestui oras legendar, locul in care se puteau vedea, acum cateva mii de ani, celebrele gradini suspendate, au fost tratate chiar si de catre fostul dictator Saddam Hussein ca sacre, iar astazi sunt gazdele fortelor armate de coalitie si ale mazgaliturilor de graffiti. In Bagdad, ramasitele templului Ishtar, teatrul antic si turnul Babilon, toate situri mesopotamiene, sunt erodate incet, dar sigur, de bombardamente si luptele de strada, provocand suparare arheologilor din intreaga lume.

Bagdadul a reprezentat centrul spiritual al regiunii si un punct important de pe harta drumului matasii, ce traversa Orientul Mijlociu. Istoria celor trei civilizatii mesopotamiene ce au cucerit acest teritoriu stravechi, asirienii, babilonienii si ahamenizii, este capturata in Muzeul din Bagdad, locatie de o importanta covarsitoare, ce a suferit in urma invaziei din 2003, dar aflata acum sub protectia fortelor armate ale Statelor Unite. La sud de Bagdad, langa Nasiriyah, se gaseste unul din putinele locuri neatinse de invazie, Marele Zigurat din Ur. Construit acum peste 4.000 de ani, ca o platforma pe care zeii ar fi trebuit sa coboare din ceruri, acest ciudat templu de piatra este sustinut la baza de o structura trapezoidala si domina vizual vechile morminte ale liderilor mesopotamieni.

Astazi, singura modalitate de a calatori cat de cat sigur de-a lungul Irakului, este insotit de un convoi blindat al armatei. Din nou, sfatul cel mai potrivit ar suna, poate iremediabil, "nu mergeti acolo!".

Nota: Aceste informatii erau exacte in momentul redactarii articolului. Echipa noastra actualizeaza periodic aceste detalii. Pot interveni, insa, modificari care nu depind de vointa Globi.ro. Contactati agentul de turism prin care v-ati rezervat excursia pentru a va confirma datele actualizate. Daca considerati ca aceste date sunt eronate, puteti sa ne contactati folosind pagina de Contact a ghidului nostru turistic.